next up previous contents
Next: Contents Up: Skolelinux-prosjektet Previous: Forord   Contents

3.1 Innledning

Prosjektet Skolelinux går ut på å utvikle en distribusjon av Linux for norske skoler. Den skal være enkel å installere og vedlikeholde, og skal baseres på nynorsk, bokmål og nordsamisk. Alle program som følger med distribusjonen skal være tilgjengelig på bokmål og nynorsk. De viktigste programmene vil etter hvert bli oversatt til nordsamisk. Det blir også tilrettelagt for samiske bokstaver (kodet etter den internasjonale Unicode-standarden) og en sorteringsfunksjon som følger alfabetene i de samiske skriftspråkene.

Linux skiller seg fra andre operativsystemene som skolene bruker ved at kildekoden er åpen. Dette gjør det enkelt å tilrettelegge operativsystem og brukerprogram for norske forhold. Dette står i kontrast til lukkede datasystem der bidragsytere stenges ute, og en er avhengig av velvilje fra internasjonale produsenter. Derfor er det ingen tilfeldighet at brukere med bestemte behov velger systemer som gir frihet til å medvirke - enten det handler om språk eller forbedringer av programvaren. Noregs Mållag mener fri programvare er viktig da elever i minst 870 skoler mangler program på nynorsk, noe som allerede finnes for Linux, FreeBSD og andre åpne systemer. Ved å satse på fri programvare står en også fritt til å bruke programmene hvor det måtte passe uten innebygde brukersperrer og ekstern produktovervåkning.

En skole med 40 elevdatamaskiner kan spare rundt 128 000 kroner i året på bruk av fri programvare forteller rektor på Høle barne- og ungdomsskule. Totalt viser konservative anslag at norske skoler kan spare i underkant av 175 millioner årlig gitt en datamaskin-dekning på 11 % i grunnskolen og 33 % i videregående[*]. I tillegg til språklig fokus og muligheten for økonomisk gevinst, vil utvikling av fri programvare sikre konkurranse, forbrukerrettigheter og privatliv i nettsamfunnet[*] [*] . http://www.digi.no/digi98.nsf/pub/dd20010907135345_ero_16792401 http://www.digi.no/digi98.nsf/pub/md20011101110104_pcs_30594186

Skolelinux-prosjektet løser problemet med manglende programvare på nynorsk og bokmål, også for brukere av Mac da fri programvare virker på over 11 forskjellige maskinplattformer. Nettleser og e-postleser er oversatt til nordsamisk i tillegg til oppsett av tastatur og tegn. Ved oversetting av 15-20 programmer til dekkes i hovedsak de viktigste skoleprogrammene for elever med nordsamisk som morsmål. Skolelinux vil tilby et komplett skolenettverk tilpasset fiberskole-prosjektets krav til sentral drift. Med Skolelinux kan skolene doble levetiden på elevdatamaskinene og halvere tiden som brukes til IKT-drift.

Skolelinux-prosjektet har politisk støtte av Noregs Mållag, og Landssamanslutninga av nynorskkommunar. Det betyr at mer enn 110 kommuner støtter prosjektet. Prosjektet samarbeider tett med innføringsprosjektet Linux inn i IKT-opplæringa (NIO). Flere fylkeskommuner har vist interesse. Medlemsorganisasjonen «Linux i skolen» søkte Kirke-, utdannings-, og forskningsdepartementet (KUF) om 200 000 kroner til delfinansiering av et forprosjekt for å sikre realistisk finansiering av utviklingsprosjektet Skolelinux. Hensikten er å gi norske skoler fri programvare på nynorsk og bokmål.

Skolelinux-prosjektet skal kvalitetssikre program-oversettelsene til nynorsk og bokmål sammen[*] med Språkrådet. Prosjektet skal tilby lærebok i bruk av elektroniske dokumenter, og driftshåndbok. Det skal settes opp en sentral driftsmodell som passer til fiberskole-prosjektet, noe Linux er tilrettelagt for. Det skal utarbeides kursopplegg for driftsansvarlige på skolen: developer.skolelinux.no http://developer.skolelinux.no/.

4. oktober 2001 mottok Skolelinux-prosjektet et brev fra KUF:

Departementet tildeler med dette LINUX I SKOLEN kr. 200.000 over kapittel 0249 post 21, prosjekt nr 40602, til et forprosjekt for å sikre realistisk finansiering av utviklingsprosjektet Skolelinux. Midlene skal nyttes i henhold til søknaden. Midlene kan ikke overføres til neste år.

next up previous contents
Next: Contents Up: Skolelinux-prosjektet Previous: Forord   Contents
Knut Yrvin 2002-05-09