Svart skjerm og X-oppsettet

Det kan hende du ikke får opp X som vanligvis skal skje automatisk med Skolelinux. X er en tjener som brukers for å vise fram det grafiske brukergrensesnittet. Programpakken heter XFree86. Det kan være flere årsaker til at det svikter og du ender opp med en klassisk UNIX-terminal. Vanligvis skyldes dette at XFree86 kommer i den eldre versjonen 4.1.0 i Skolelinux. Der er svært sannsynlig at skjermkortet er støttet i nyere utgaver av XFree. Versjon 4.3.0 finnes i ustabil utgave av Debian. Kanskje er utgave 4.4.0 av XFree lansert når du leser dette.

Nettoppgradering av XFree86

Heldigvis kan du laste ned «ustabile» utgaver av Debian-pakker tilrettelagt for stabil utgave av Debian fra nettstedet www.backports.org. Det er viktig å vite at ustable programpakker i Debian ikke følges opp med sikkerhetsfikser i samme grad som stabil utgave. Se nettsiden: www.debian.org/security/. For de fleste er dette ikke et stort problem i forhold til XFree. Nesten alle brukere av fri programvare bruker programpakken. Sikkerhetsfikser kommer fortløpende i den helt nyeste utgaven av systemet. Men da er du advart i forhold til forskjellene.

Først må du undersøke om skjermkortet er støttet av XFree versjon 4.2.1, 4.3.0 eller 4.4.0. Du kan finne skjermkortet ved å lese PCI- og AGP-bussen. Skriv følgende besvergelse:

'cat /proc/pci |less'

For egen del fant jeg:

GA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon R100 QD [Radeon 7200]

Se om skjermkortet er støttet i versjon 4.2.1 eller 4.3.0 av XFree:

http://www.xfree86.org/4.2.1/Status.html

http://www.xfree86.org/4.3.0/RELNOTES3.html

Hurra! Ikke bare er R100 støttet, men alle versjoner frem til R300. R300 er ingeniørnummeret til Radeon 9700PRO. Når dette skrives er kanskje 4.4.0 lansert. For å finne om du får støtte til Radeon 9800 må du lete fram utgivelsesdokumentene på hjemmesidene til XFree. Backports kommer etterhvert på www.backports.org

http://www.xfree86.org

Vil du ha XFree86 versjon 4.2.1 legg følgende i fila '/etc/apt/sources.list':

deb http://www.backports.org/debian stable xfree86

Vil du ha XFree86 versjon 4.3.0 vises en link fra backports hvor man kan nettinstallere programpakkene. Advarsel: En feil i backport-pakken 4.3.0-[123] tar knekken fila: ./etc/X11/XF86Config-4. Flere jobber med å rette feil i xserver-xfree86 debconfage skriver Branden Robinson som leder tilpasningen av XFree til Debian. Det har også vært en feil i xdepconfigurator som bør være rettet på utviklersamling 27.-29. februar 2004. Legg inn følgende besvergelser 'sources.list':

deb http://people.debian.org/~nobse/xfree86/ woody main

deb-src http://people.debian.org/~nobse/xfree86/ woody main

Automagisk X-oppsett

Kjør så følgende kommando som root-bruker:

apt-get update; apt-get upgrade -y

Kjør deretter en tørrtrening ned x som parameter. Du kan også prøve h som parameter for hjelp:

xdebconfigurator -x

Om dette ser OK ut, kjør:

xdebconfigurator

Om alt går greit skal du kunne kjøre:

/etc/init.d/kdm restart

Forhåpentligvis har du fått suksess!

Manuelt X-oppsett

Gitt at du opplever problemer med det automagiske X-oppsettet kan du ordne det hele manuelt. Skriv følgende som root-bruker:

dpkg-reconfigure xserver-xfree86

Her får du en rekke menyer å velge mellom. Ikke velg de mest avanserte innstillingene. Velg enkelt eller middels vanskelighet. Velg også vekk vekk moduler du ikke trenger i passende meny (listen er ikke komplett). Du kan med fordel også skru av framebuffer.

Modul

Status

Oppgave

GLcorebitmapdbe

Velg vekk


ddc

Velg vekk


dri


3D-støtte

extmod

Velg vekk


freetypeglxint10recordspeedotype1vbe

Velg vekk


xttnone of the aboveOm alt går greit skal du kunne kjøre:

/etc/init.d/kdm restart

Av Knut Yrvin 16. februar 2004