SLX Debian labs
v/Knut Yrivn <
knuty(at)skolellinux no>
Prosjektleder (cel: +47 908 95 765)
Skolelinux Norway - SLX Debian Labs
Forskningsparken, Gaustadalle 21,

0349 OSLO

Oslo 6. juli 2004

Konkurransetilsynet
<
post(at)konkurransetilsynet no>
Postboks 8132 Dep, 0033 Oslo

Spørsmål om forfordeling av Microsoft-produkter i offentlig sektor

Deltakere i Skolelinux-prosjektet var tilhørere under et foredrag av ekspedisjonssjef Eva Hildrum i Samferdselsdepartementet på GUADEC-konferansen på Høgskolen i Agder 30. juni 2004. Hun la vekt på økt konkurranse som bidrag til nyskaping og velferd. Regjeringen hadde gjort mye for å etablere klarere og mer forutsigbare rammebetingelser gjennom ny lovgivning[1].

[1] http://odin.dep.no/sd/norsk/aktuelt/pressem/028021-070061/dok-bn.html

Det er lett og se at konkurransen virker i telesektoren. Alle kan snakke eller sende tekst- og bildemeldinger uavhengig av apparat og teleoperatør. Det samme gjelder fjernsyn og radio. Folk står fritt til å kjøpe opptaks- og avspillerutstyr fra mange forskjellige leverandører. Slik er det ikke ved bruk av IKT i skolen eller i kontakt med offentlig sektor.

Derfor spurte vi Hildrum om hva som må gjøres når Utdanningsdirektoratet / Læringssenteret forutsetter[2] bruk av dataprogram fra Microsoft under forberedelse til IKT-basert eksamen. Se vedlagt brev[2] fra Sunndal ungdomsskole. Næringslivet rapporter[3] om liknende erfaringer ved bruk av Altinn hvor Microsoft-program støttes bedre enn produkter laget ut fra åpne standarder. Altinn er som kjent en felles elektronisk innrapporteringskanal fra næringslivet til Brønnøysund-registrene, Skattedirektoratet og Statistisk sentralbyrå.

[2] http://developer.skolelinux.no/brev/20040511_laerningssentret.pdf
[3]
http://www.digi.no/php/art.php?id=104031

Sett i lys av ny konkurranselov[4] er det Konkurransetilsynet som skal behandle slike saker var svaret til Hildrum på GUADEC-konferansen.

[4] http://www.eurett.no/eurett/artikler/ny_konkurranselov.asp

Vi har tre spørsmål til Konkurransetilsynet ut fra oppfordringen til Samferdselsdepartementet:

  1. Vi lurer også på hvordan Utdanningsdirektoratet/Læringssenteret kan gi bort kostnadsfrie utgaver av Microsoft-programmer til skoler som en del av "Rammeavtale for overføring av nyere brukt datautstyr fra næringsliv og offentlig virksomhet til skoleverket" fra og med 11. mars 2004. Under "5. Produktet" side 10/10 står det[5]:

    Etter avtale med Microsoft, kan maskinene leveres med Windows ME eller Windows 2000 Pro kostnadsfritt for Kunden. Dersom det er ønskelig fra Kundens side, skal datamaskin kunne leveres med annet. [5]
    http://developer.skolelinux.no/~knuty/ls_brukt_pc.doc

  2. Vi spør om gyldigheten av den nasjonale rabattavtalen[6] mellom Microsoft og Kommunens sentralforbund opp mot EØS-avtalen og norsk konkurranselovgivning. I forhandlinger med Skolelinux forteller Kommunenes sentralforbund at man ikke kan gi lavere priser til de 530 institusjonene som de forhandlet med enn den nasjonale avtalen. I følge norsk lov er det kommunene og fylkeskommunene som er eiere av grunn- og videregående skolen. I følge den nasjonale rabattavtalen[6] med Kommunenes sentralforbund koster leie av en Windows XP Professional lisens fra Microsoft kroner 329 kroner (Avtalenivå C) i et år. Over tre år koster leie 986 kroner. Samtidig viser prisoversikten fra leverandører at skoler får en helt annen og lavere pris på Microsoft-produkter. Lisensen selges til nærmere 60% lavere pris enn den som er framforhandlet av Kommunens sentralforbund. For skolen koster Windows XP Professional 130 kroner for 1 år, og 390 kroner for 3 år. Skolene er ikke en del av avtalen med Kommunens sentralforbund blir det sagt.
    [6]
    http://www.itpartner.no/lisens/Select/VelgSelect.aspx
    [7]
    http://www.digi.no/php/art.php?id=97605

    Leverandør selger standard programvare til skolen med en tilleggsrabatt på 60% ut over rabattavtalen som gjelder hele 530 kommunene og offentlige kontorene. Hvordan kan Kommunenes sentralforbund si at leverandør ikke kan gå lavere i pris på sine produkter enn den nasjonale rabattavtalen, for så å selge nøyaktig samme produkter til under halv pris til samme institusjoner?

    [Oppdatering 19. august 2004] Skolelinux har justert denne spørsmålsstillingen etter telefon fra Konkurransetilsynet i slutten av juli. Spørsmålet er Hvordan kan Microsoft selge program med en tilleggsrabatt på mer enn 60% til skolene, når prisene er 2,5 ganger høyere for skoleeier? Vi viser til samme prisinformasjon om programvaren innhentet på Internett.

  3. Hvorfor kan Utdanningsdirektoratet/Læringssenteret forutsette at alle norske skoler skal ha et kundeforhold til en eneste leverandør av dataprogram gjennom forberedelse til IKT-basert eksamen? Vi viser til brev[2] fra Sunndal ungdomsskole til direktoratet:

    I begynnelsen av Mars måned opplever vi nok et problem i forhold til Læringssentrets sider [8]. Denne gangen er det Læringssenterets side om forberedelse til avgangsprøve i matematikk. Her kan vi lese at lærere og elever nå har gratis tilgang til alle matematikkoppleggene i «IKT i fag» [9] fra DataPower. Det første som møter oss på siden fra DataPower er krav om Windows, internet Explorer 5.5 og helst Microsoft Office.
    [8]
    http://www.ls.no/artikler/?id=21924
    [9]
    http://www.iktifag.no/default.asp?content=16

Vedlegg (3):

[2] Brev til Utdanningsdirektoratet/Læringssenteret fra Sunndal ungdomsskole http://developer.skolelinux.no/brev/20040511_laerningssentret.pdf

[5] Utskrift av Konkurranserunnlaget ved tilbudsinnbydelse fra Læringssenteret. Rammeavtale for øverøring av nyere brukt dataustyr fra næringsliv og offentlig virksomhet til skoleverket.
http://developer.skolelinux.no/~knuty/ls_brukt_pc.doc

[6] Priser på Windows XP Professional fra IT Partner Gruppen
http://developer.skolelinux.no/~knuty/MS_priser2004.pdf

Kopi: til Eva Hildrum i Samferdselsdepartementet. Brevet publiseres på Internett

Med vennlig hilsen




Knut Yrvin
Prosjektleder Skolelinux