Dette er G o o g l e sin bufra kopi av http://www.online.no/nettnytt/programvare/os/koffice.html
Den bufra versjonen er kopien som G o o g l e tok av sida førre gongen verdsveven vart gjennomsøkt.
Sida kan ha vorte endra i mellomtida. Her er den nyaste versjonen (utan utheva søkjeord).
Til lenk eller bokmerke for denne sida lyt du nytta følgjande URL: http://www.google.com/search?q=cache:4p1fB3f-fncC:www.online.no/nettnytt/programvare/os/koffice.html+&hl=nn&ie=UTF-8


Google har inga tilknyting til forfattarane av denne sida, og står ikkje til ansvar for innhaldet.

E-post SMS Fax Katalog Kontor Hjemmeside Kontoadministrasjon Kundeservice
  
Dine Sider telenor
online.no Sett online.no som startside
meny Online-guiden Produkter og tjenester Søkesenter kundeservice Bestill tilleggsprodukter meny Bestill abonnement
box-start
1x1
1x1

Nettnytt

mappeUt på nett
mappeTeknologi
mappeSpill
mappeProgramvare
Internett
Multimedia
pilOS
Sikkerhet
mappeSikkerhet
1x1

1x1
1x1
box-end


bokstopp
1x1 8x8 e-postleser 1x1
2x1
1x1 8x8 1x1 8x8 1x1
brukernavn:

passord:

boks-bottom

  Forsiden /Nettnytt /Programvare /OS
Gratis, norsk Linux-pakke


Bruken av Linux her i Norge bremses alvorlig av én faktor: mangelen på oversatte programmer. Men i midten av august kommer gratis-pakken.


Einar Ryvarden  - 30. august 2001


Vil senke terskelen


Linux har blitt svært populært, men foreløpig mest på servere. For vanlige PC-brukere krever programmer med norske menyer og hjelpetekster. Linux er dessuten krevende å installere for folk som ikke har trening. Dette understreket Statskonsult i sin rapport om mulighetene for å bruke mer Linux i offentlig sektor i mars i år.

Det har vært gjort forsøk enkelte entusiastiske forsøk før, men under ledelse av Knut Yrvin i Objectware, har til sammen tretti utviklere nå snart klar en norsk Linux-pakke. Gruppen har arbeidet sommeren igjennom med å lage et ferdig opplegg myntet på skolene, skriver Aftenposten. Flere av utviklerne kommer fra Opera og Linpro.

Tilgjengelig for alle


Men programmene vil ikke være begrenset til bruk i skolene, bekrefter Yrvin. Allerede i løpet av midten av august legger den frivillige gruppen ut sin norskoversatte programpakke på Internett, nedlastbar for alle som vil. Med i pakken skal det følge norske manualer som kan skrives ut.

- Målet har vært å skape et norsk arbeidsmiljø for elever, men dette kan også brukes av mange andre. Vi valgte derfor å oversette det grafiske grensesnittet KDE (kan sammenlignes med Windows), men oversetter ikke alle de tekniske programmene i Linux som vanlige brukere ikke trenger, forklarer Yrvin.

Fullgod Windows-erstatning


Med i KDE følger kontorprogramsamlingen KOffice, en samling av hele seks kontorprogrammer som blant annet på grafikksiden gir mer enn Microsoft Office. Koffice inneholder KWord tekstbehandling, KSpread regneark, KPresenter for presentasjon, Kivio for å tegne flytdiagrammer, Kontour tegneprogram, Krayon for bildebehandling, Kugar for å lage rapporter og KChart for diagrammer.

- I dag bruker mange skoler opp mot 100.000 kroner i året på programvarelisenser, blant annet gjennom kjøp av Windows og Office. Dette er penger som kunne vært brukt på flere maskiner eller bedre IT-utdanning av lærere, forklarer Yrvin.

Det arbeides både med bokmål- og nynorsk-versjoner av alle programmene, og begge skal være ferdig i en tidlig versjon i august. Med i pakken følger det aller viktigste for norske brukere - en skikkelig norsk stavekontroll.

- Versjonene vi slipper i august er solid programvare, men de norske menytekstene og hjelpetekstene er ikke sjekket av Norsk Språkråd. En helt ferdig versjon er ikke klar før til nyåret, forteller Yrvin til digitoday.no.

Kommer: CD-ROM med tre valg


Yrvin og hans folk har også kastet seg over den andre store utfordringen med Linux. Linux-gruppen valgte Linux-versjonen Debian på grunn av muligheten den gir for enkel distribusjon av oppgraderinger. Gjennom et arbeid med installasjonsprogrammene, er planen å lage en CD-plate som kan stikkes inn i en maskin og gi en mindre dataflink lærer tre valg: Ferdige oppsett for skoleservere, oppsett for enkle PC-er som skal kjøre programmene fra server eller frittstående PC-er.

Sammen med programpakkene skal det ligge ved enkle, norske manualer som leder lærerne og andre administratorer gjennom prosessen med å sette opp skriver, e-postserver og styre brukerkonto.

Skolepakken og programmene vil bli tilgjengelige på tre måter, forklarer Yrvin. Det enkleste er å laste ned en oppstartsdiskett som selv laster ned installasjonspakken. En annen mulighet er å laste ned og brenne en CD selv. Dette vil altså skje i midten av august fra gruppens nettside tyldum.com/linux. Linux-gruppen planlegger også å be forskjellige aktører trykke og selge CD-plater til noen hundre kroner stykket.

Høy interesse i skoleverket


Linux-gruppen har foreløpig ikke tatt kontakt med departementet, men en rekke interesserte skoler har allerede ringt dem. Yrvin forteller at Linderud Videregående Skole vil være testskole og at Vestfold Fylkeskommune er i nesten daglig kontakt med dem.

Kilde: digitoday.no


telenor
Relaterte saker
Linux.org
Objectware
Linpro
Opera Software

Eksterne relatere linker
Gratis Office-kopi
Gratis Stjernekontor, også for Mac
Gnome forbereder fullverdig Linux enbruker-pakke

Hva er Linux?
Linux er et gratis, Unix-basert operativsystem, som kan brukes i stedet for Windows. Kildekoden til Linux er fritt tilgjengelig, noe som gjør det mulig for hvem som helst å utvikle programvare for operativsystemet. Idealisme, lavkost og brukerfrihet er stikkord for Linux – i motsetning til Windows som ofte assosieres med det motsatte.

5 siste saker:
Bedre sikkerhet
Norton Internet Security 2003
Vindauge
Ny Outlook:
ICQ + IM