Strid om programvare i Oslo-skolen

- Skoleetaten sløser

Når skoleetaten ikke tillater bruken av datasystemet Skolelinux, sløser den med elevenes ressurser, mener fylkeslederen i Elevorganisasjonen i Oslo. Programmet Linux er mye billigere enn dagens dataløsninger.

- Det er rene Øst Europa-tilstander i Oslo-skolen nå. Skolene må selv få frihet til å velge sine egne dataløsninger etter hva som passer skolene best, sier Halvard Hølleland, fylkesleder i Elevorganisasjonen i Oslo.

Nektes å bytte

Han raser over at Oslo-skoler, slik Aftenposten Aften skrev i går, blir nektet å bytte ut skoleetatens datasystem med det billigere Skolelinux. De høye kostnadene som går til drift av datamaskiner på skolene, har ført til at en rekke skoler har stilt skoleetaten spørsmål rundt alternativet Skolelinux. Linux er i flere uavhengige rapporter, blant annet fra Statskonsult, karakterisert som et godt, billig datasystem for skolen. En rapport utført for Næringsdepartementet slår fast at utgiftene til Skolelinux generelt ligger bare på 40 prosent av utgiftene til et vanlig Windows-system.

- Vi føler at skoleetaten sløser med elevenes ressurser når de kan bruke en god dataløsning som koster mye mindre enn systemet som blir brukt i dag, sier Hølleland.

Bare 55 av 175 Oslo-skoler har fått oppgradert sitt utstyr de siste to årene, til tross for at bystyret har satt av 110 millioner til data på skolen.

- Stor tabbe

- Oslo bystyre har sløst bort titalls millioner kroner på et dyrt og svært ustabilt system. Utdanningsetaten er tydelig redd for å innrømme at de har begått en stor tabbe, sier Hølleland.

Wasim K. Riaz, Aftenposten 25. mars 2004