Linux i skolen

Linux penguin v 2.0I Aftenposten Aften 9. februar skriver Håkon Wium Lie at dokumenter skrevet i Microsoft Word-format ikke kan åpnes på Linux-maskiner. Det finnes heldigvis en utvei. Til Linux finnes en kontorprogrampakke kalt OpenOffice. Den er svært lik Microsoft Office-pakken, både med tanke på funksjonalitet og brukervennlighet. Men OpenOffice har et stort fortrinn. Den har støtte for nesten alle filformater, inklusive Microsoft Word-dokumenter. Den kan brukes på de mest vanlige operativystemene, bl.a Linux, Machintorsh og Windows.

OpenOffice har i tillegg til tekstdokumenter støtte for både regneark og presentasjonsverktøy. Excel-regneark og PowerPoint-presentasjoner kan selvfølgelig også åpnes. En annen fordel er at diverse dokumenter kan konverteres til formater som er uavhengig av plattform, for eksempel pdf-dokumenter og web-sider (html). Kontorpakken er også selvfølgelig gratis!

På Holmlia ungdomsskole har jeg som elev god erfaring med både Linux og OpenOffice. Hjemme bruker jeg selv både Linux, Windows, OpenOffice og MS Office. Jeg opplever det som uproblematisk å kombinere OpenOffice med begge plattformene, men har best erfaring med å bruke det sammen med Linux.

Jeg håper at man i fremtiden vil se mer til Linux i skoleverket. Det at det er gratis, er en stor fordel for skolene. Man får da flere ressurser til andre ting, som lærebøker, bøker til skolebibliotek, pulter osv.

ATLE SOLBAKKEN

elev ved Holmlia ungdomsskole .

Leserinnlegg publisert i Aftenposten Aften mandag 16.02.2004 side 26