Operasjef raser mot Konkurransetilsynet

- Microsoft tjener på trege byråkrater

Konkurransetilsynet har brukt over ett år på å se på Microsofts skoleprising i konkurranse med Skolelinux. Slik sommel gir Microsoft tid til å etablere nye monopoler, mener Håkon Wium Lie i Opera.

(Dagens it #1 2006 Benedicte Fasmer Waaler benedicte.waaler@dagensit.no)

- Microsoft bruker sitt monopol til å skaffe seg andre monopoler. Når saksbehandlingen tar så lang tid som denne Skolelinux vs Microsoft har gjort i Konkurransetilsynet, så skapes nye monopoler underveis i dette tidsrommet, hevdet Håkon Wium Lie, CTO i Opera Software, på Abelias reguleringsseminar.

Microsoft har erfaring med å bruke ett monopol til å skaffe seg et annet.

De benyttet sitt monopol på operativsystemer til å skaffe seg monopol på nettlesere, og saken verserte i rettsystemet til Microsoft nesten ble tvangssplittet.

Wium Lie mener at giganten nå har tatt den monopolistiske ekspansjon ett steg videre og skaffet seg et monopol med MSN:

- Er det ikke det ultimate bevis på et monopol når det uttales at det er omsorgssvikt å ta fra et barn det produktet? spurte Wium Lie, og henviste til saken i media at det var omsorgssvikt å ta fra et tenåringsbarn «mobilen eller MSN».

Hans oppfordring til Konkurransetilsynet er rett og slett å komme på banen:

- Det er fint at de jobber med melk og ost og smør, men det digitale domene trenger oppmerksomhet. Microsoft søker om 3000 patenter hvert år, det siste vi trenger er 3000 nye Microsoft-monopoler, sa Wium Lie.

Erkjenner sommel

Sjeføkonom Lars Søgard i Konkurransetilsynet erkjenner sommel og lover snarlig avslutning i Skolelinux-saken så vel som et prosjekt med gjennomgang av programvaremarkedet.

- Vi vil benytte den nye konkurranseloven aktivt, med blant annet krav til dominerende aktør som Microsoft, sa Sørgard.

Han erklærte også sin uforbeholdne støtte til Skolelinux:

- Det er bra for fremtidens nerder å se at det finnes løsninger utenfor Microsoft, hevdet Sørgard.

Vanskelig å regulere

Sørgard mener at monopoler i ikt-bransjen er vanskelig å regulere. De er ikke som andre monopoler, og det er usikkert hvorvidt Konkurransetilsynet kan ? eller vil ? gjøre så mye med dem.

For det første er monopolene ofte temporære. De går rett og slett over etter en drastisk innovasjon der en ny teknologi overtar etter en gammel teknologi.

For det andre er ikt en forsknings- og reklameintensiv industri der det ikke nødvendigvis nytter å bryte opp de etter hvert globale monopolene. Det er så få som kan fylle tomrommet, at det gjerne fylles av et nytt monopol, ifølge Sørgard.

Dermed kan det virke som om all ikt-konkurranse er dømt til å være svak.

Men dette er ikke så farlig, mener Sørgard. Den etablerte aktøren kan aldri hvile, han må konstant fornye seg og være på vakt mot konkurrerende teknologi som endrer på hele markedets karakter.

- Det blir en dynamisk konkurranse, en kamp om marke det, som kan være like sunn som en kamp i markedet, hev der Sørgard.

(bildetekst) IRRITERT: Håkon Wium-Lie, teknisk direktør i Opera, mener Konkurransetilsynets langsomme saksbehandling spiller Microsoft rett i hendene.