Østlendingen: Nyheter

Oppdatert fredag. 26. november 2004

Tips oss 

Skaffet gratis maskiner - får ikke nett-tilgang


DATASTRID: Rektor Ove Grimstad og FAU-leder Guro Solbakken har kjempet for å få bruke datasystemet Skole-Linux på Sørskogbygda skole. Skolesjef Eilert Hatten og service- og IT-sjef Heidi Nordermoen (bak) mener de heller burde valgt systemene som kommunen bruker fra før. Foto: Guro Breck

Foreldre ved Sørskogbygda skole samlet inn 30 datamaskiner fra næringslivet. Men kommunen vil ikke gi tilgang til bredbånd. Årsak: Skolen har lagt inn «feil» programvare.

Guro Breck
62 43 25 26


Fra neste skoleår gjelder et nytt planverk for skolene, hvor digital kompetanse er en av hovedpilarene.
Sørskogbygda skole hadde inntil i høst en skolehverdag som sto i skarp kontrast til dette målet: Skolen hadde bare fire-fem datamaskiner som var koblet opp mot det kommunale nettet.
Foreldre tok tak i problemet, og skaffet 30 brukte datamaskiner fra næringslivet.
Da det kom til installasjon og programvare for maskinene, ønsket foreldrene og skolen å installere Skole-Linux, et system som er tilnærmet gratis.
Mens det kan koste ganske mye å gi hver elev sin egen lisens/brukerprofil ved å bruke et Microsoft/Windows-system, så er det ingen lisenskostnad per elev på Skole-Linux.
Foreldrene installerte derfor Skole-Linux, men det er ikke tatt vel imot fra Elverum kommune. Kommunen vil ikke akseptere et annet system enn det som allerede er i bruk, og vil derfor ikke gi de 30 nye maskinene på Sørskogbygda skole tilgang til bredbåndet.

Hjelp fra forelder
Skolen har likevel satt opp Skole-Linux, som et forsøksprosjekt. Nestleder Frode Sveen i Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) driver eget datafirma. I tillegg til at han har hatt mye av installasjonsjobben, har han også gjennom firmaet sørget for en radiolink som gir tilgang til Internett for de 30 maskinene.
Frode Sveen sier at de ikke har fått noen faglig begrunnelse for hvorfor ikke maskinene kan få kobles på det kommunale nettet.
- Det skal ikke være noe teknisk eller praktisk problem å koble Linux på kommunens bredbånd, sier Sveen.
Hvis kommunen ser mørkt på å drifte dette systemet, så har iallfall Sveen tatt på seg den jobben i ti-tolv år til, mens han sjøl har unger på skolen.

Møte i går
I går var det møte mellom blant andre rektor, FAU-leder, service- og IT-sjef og skolesjef.
- Vi beklager de vanskelighetene vi har møtt i forhold til å bruke det kommunale nettet, sier rektor Ove Grimstad.
Etter møtet var han mer optimistisk:
- Vi har fått en klarering, og får lov til å kjøre forsøket videre. Og vi har fått signaler på at det kan bli muligheter for å kople på det kommunale nettet, sier han.
Også FAU-leder Guro Solbakken var forhåpningsfull:
- Vi har tro på et samarbeid, og må holde kontakten videre, sa hun.
Verken skolesjef Eilert Hatten eller service- og IT-sjef Heidi Nordermoen ville være så konkrete i intervju med Østlendingen:
- Det er usikkert om det er lurt å knytte dette lokale nettet på Sørskogbygda til det kommunale nettet, sier Hatten.
- Forsøket kan videreføres. Men Elverum kommune har valgt Windows som operativsystem, sier Nordermoen.

Vil ha ett system
Service- og IT-sjef Heidi Nordermoen i Elverum kommune mener det er viktig at kommunen er samlet om ett datasystem.
- Som IT-sjef er jeg satt til å drifte skolenes ordning med Windows-basert grensesnitt. Så får vi altså inn en fra sidelinja som vil ha Linux-basert grensesnitt, sier Nordermoen.
Hun sier at kommunen ikke har noen kunnskap om Linux.
- Vi har derfor ingen forutsetninger for å drifte det, sier hun.
Kommunen har lenge arbeidet for å få samlet databrukerne under ett datasystem.
- Hvis Sørskogbygda får bruke Linux, så får vi plutselig en satellitt i det kommunale systemet, sier hun.